X

superman_headerOM SUPERMANPROJEKTET FILMEN: MAKE THE CHANGE PROJEKTET I MEDIA KÖP VÅRT ARMBAND BOKNINGSFÖRFRÅGAN KONTAKT

Andreas JonssonSupermanprojektet startade i mars 2012 av föreläsaren och inspiratören Andreas Jonsson.

"Andreas bjuder in publiken, pratar öppen och generöst om sina egna upplevelser samt har ett bra sätt att ge förklaringar på hur det kan se ut. Blir lätt för ungdomarna att reflektera över hur de själva agerar!"

 

"En fantastisk föreläsning, gripande och rak på sak. Mycket bra! Väldigt positiva reaktioner. Tog upp tänkvärda saker och det var inte den "sedvanliga" föreläsning om mobbning."

Sedan i mars 2012 föreläser jag runt om i Sverige om mobbning, självkänsla och attityd genom projektet "Superman". Jag pratar om vikten att våga vara sig själv fullt ut, oavsett sexuell läggning, religiös tillhörighet eller sociala beteenden. Jag utgår från mig själv och har delat in min story i tre olika delar.

Tillhörighet. Jag är uppvuxen som pastorsson och som barn och tonåring stormtrivdes jag i kyrkan, en miljö som jag hade svårt att tänka mig utan. Kyrkan var den plats jag hängde i all min fritid och jag gjorde allt för att känna en tillhörighet med de andra ungdomarna i församlingen. Samtidigt som jag trivdes i min roll som pingstvän och frikyrklig brottades jag med tankar om vem jag var, hur det kunde vara så att jag tände på killar, och hur jag som trodde på Jesus inte skulle vara accepterad om jag berättade vem jag egentligen var.

Självkänsla. Under hela min uppväxt blev jag utsatt för både fysisk och psykisk mobbing. Jag blev slagen och förnedrad över hur jag såg ut, vad jag hade på mig och hur jag betedde mig. Min självkänsla var stundtals så låg att jag såg självmord som ett alternativ för att få slut på allt. Mitt i allt detta var jag den mest osäkra av alla. Jag visste inte vem jag var eller om jag ens kunde vara den som jag innerst inne ville vara.

pil

Trygghet. Under alla år av mobbing, förvirring och stunder av förtvivlan lärde jag mig tillslut att hitta tryggheten. Tryggheten i att vara älskad för den jag är. Tryggheten i att tillslut våga berätta om den resa jag gjort, vem jag är och hur jag klarat mig genom elden.

ELEVFÖRELÄSNING: När bollen inte är rund
När bollen inte är rund handlar om utanförskap, önskan om att få passa in ett sammanhang och resan till att komma ut som den man egentligen är - att vara sig själv ett hundra procent.

Andreas växte upp  i ett kristet hem med klara linjer. Allt var svart eller vitt. Många förbud gjorde längtan att vilja utforska ännu starkare. Att Andreas tände på killar gjorde inte situationen lättare. Under hela uppväxten blev Andreas mobbad och till slut fanns bara ett alternativ kvar;

”Till slut kom jag till den dagen då jag bestämde mig för att nu får det vara nog. Nu är det över. Nu orkar jag inte längre. Jag kom till gränsen där det bara finns två alternativ kvar: Gå igenom elden eller brinn upp.”

Andreas delar öppenhjärtligt och innerligt sina erfarenheter och berättar om sin uppväxt och skolgång, att hitta sin väg och våga tro på sig själv. Genom att blanda humor med allvar och få publiken att vara delaktig i samtalet  får publiken ta del av en sann historia som ger en rejäl ”feel-good-dos”.

ELEVFÖRELÄSNING: ONLINEATTITYD - Vem är du på nätet?

20121127-152245
En ny, högaktuell föreläsning om sociala beteenden på nätet.

Vem är du på nätet? Skiljer den personen sig från vem du är i skolan, i klassrummet eller på fritiden med dina polare? Varför i såfall? Vad är det som gör att det är enklare att kränka en annan individ bakom en skärm? Är det anonymiteten? Är det bekräftelsebehov? Är det okunskap? Och hur gör jag som utsatt tonåring när jag känner mig kränkt av någon på nätet?

I den här föreläsningen arbetar Andreas i en mix av praktiska tips, egna livserfarenheter, och en stor dos humor tillsammans med eleverna genom några av de mest aktuella och mest efterfrågade ämnerna i skolvärlden just nu. Hur hanterar vi den nya onlinekultur som vuxit fram genom sociala medier, bloggar och internetforum? Vi kommer arbeta med vad lagen säger, vad får man egentligen göra och inte, men vi kommer även jobba med bilden av självkänsla och det växande bekräftelsebehovet som finns starkare än någonsin. Gilla mig, gilla mig, gilla mig. Jakten på likes..

Föreläsningen tar ca 70 minuter och är uppbyggd genom en levande dialog, dels mellan Andreas och publiken men även genom filmsekvenser speciellt skapade inför projektet. Föreställningen tar upp många frågor och funderingar som ryms inom ämnet livskunskap. Andreas delar med sig av personliga erfarenheter om att kämpa, våga hoppas och komma ut som en segrare.

ELEVFÖRELÄSNING: Du & din käft

Allt för många unga killar och tjejer lever med munkavel i dagens Sverige. Rädslan att inte passa in tar över. Samhällsidealet stämmer inte överens.

- En föreläsning som främst rör sig till killar om att våga prata känslor, våga säga nej och våga säga ja. Vikten av att göra sin röst hörd och konsekvenser som kan uppstå när man håller käft vid fel tillfälle.

Det rådande tabut att män inte får visa sina känslor har fått allt för stor inverkan på samhället. Tydliga spår visar att män som inte släpper på locket och vågar prata, diskutera och öppet visa sina känslor till slut hamnar i den situation där allt brister. I längden leder detta till män har lättare att prata genom knytnävsslag än att sätta sig ner vid ett bord och lösa konflikter på ett civiliserat sätt.

Föreläsningen Du & din käft är uppbyggd som ett intimt och närgånget samtal från en kille som fick lära sig den hårda vägen. Andreas delar öppenhjärtigt med sig av misstag, rädsla och känslan som infinner sig när man bryter genom isen.

 

ELEVFÖRELÄSNING: Smittande attityd

Glöm allt du tror att du vet om attityd. Nollställ dina sinnen och förbered dig för att se på din värld från ett helt nytt perspektiv.

I föreläsningen smittande attityd talar Andreas passionerat om hur du kan styra situationer, skapa förändring och öka din framgång genom att ändra din attityd och inställning.

- Är det dina problem är problemen, eller är det är din attityd som du väljer att se på problemen med som är ditt problem?

Föreläsningen genomsyras av konkreta tips som får dig att utvecklas, våga se större och nå högre resultat. Hitta din rätta potential. Kontakta Andreas redan idag för att få mer information om hur vi tillsammans kan skapa förändring.